Vakantie checklist: goed voorbereid op reis

De tickets zijn geboekt en de vrije dagen liggen vast bij je baas. Dat ultieme gevoel van genot: IK GA OP VAKANTIE! Heerlijk ik kan dat gevoel niet vaak genoeg krijgen en word alleen van dat al intens gelukkig.

Als je bent zoals ik, dan werk je tot de laatste dag voor de vakantie ( zo houd je meer dagen over voor een volgende vakantie) en zit er niks anders op dan de koffer de avond voor vertrek  in te pakken ( want dan is dat ene wasje met je favo jurkje net gedaan en droog).

Omdat ik een giga chaoot ben moet ik het soms makkelijker maken voor mezelf, om niet als een gestreste kip zonder kop op vakantie te gaan. Dus heb ik mijn vaste “dit moet ik niet vergeten lijstje” die ik altijd af ga een paar dagen voor mijn vertrek.

#1 Zoek je paspoort!

Ik ken mezelf nu ongeveer een beetje en deze ligt altijd op dezelfde plek om de “WAAR IS MIJN PASPOORT” paniek-fase mezelf te besparen ( meestal 1 minuut voordat ik uit huis ga). Ik zorg dat al mijn officiele papieren klaar liggen voor mijn handbagage. Pfeu! zo slaap ik lekkerder.

Het klinkt logish maar er is niks onprettiger als een verlopen paspoort of een geldigheids duur die te kort is om je het land van bestemming binnen te laten. Dus check altijd een paar maanden van te voren de verloopdatum en de eisen van het land waar je naar toe vliegt.

paspoort

#2 VISA / ESTA / toelatings documenten regelen

Er is niks ergers dan bij een land aankomen en te laat bedenken ( lees: als je bij de sjaggie douane ambtenaar staat) dat je toch vooraf je ESTA had moeten invullen of de VISA had moeten regelen. Check altijd even van te voren of je een visa nodig hebt ( e-visa of vooraf aanvragen). Nu staat het nederlandse paspoort als 4rde in de lijst van de “beste paspooorten om te hebben”, wat het makkelijk maakt om te reizen ( wij mogen 171 landen in zonder visa #leukweetje). Niet zeker of je zomaar het land in kan? Check dan even deze link: visa requirements NL passport

#3 zorg voor digitale versies van al je belangrijke documenten

Knock on wood. Heb het nog niet hoeven te gebruiken maaaarrrrr stel je voor, je staat ergens in verwegistan en het overkomt je, dat je je paspoort en of bankpassen verliest. Zo heb ik het een keer voor mekaar gekregen om de magneet strip van mijn pinpas op de band van de kassa-mevrouw te leggen Trust me – niet doen! Alle data van mijn kaart. Tja sta je dan met je goede bedoelingen.

Ik zorg er dus altijd voor dat we digitale versies hebben van de paspoorten, bankpassen ( voor en achter), visa’s, in-enting boekje en eventuele medicijn recepten ( indien van toepassing). Ook doe ik er nog vaak een bewijs van woonadres bij. Dit heb ik niet alleen op mijn telefoon staan ( want daar kan ik ook net zo goed mee in het water springen) maar ook ergens in een“cloud” zodat ik er altijd bij kan. Vet handig – die digitale wereld.

#4 de bank even laten weten dat je weg gaat.

Toch wel handig dat je je passen kan gebruiken als je op vakantie gaat. Ik doe dat zelf altijd even op de airport, maar check wel of er een depandans van jouw bank op de airport zit. Kleine tip zet de “terug kom” dag altijd een dag later dan de werkelijke dag. Dit ivm eventuele vertragingen.

#5 Boek je eerste nacht al vooruit

Ik heb een hekel aan vooruit plannen, vooral op langere trips. Op kortere trips vind ik het een stuk minder erg, maar vaak gebeurt het toch last minute. Wel zorg ik ervoor dat ik ALTIJD mijn eerste nacht heb geboekt. Niks is ergers als compleet verkreukeld en jetlagged door een nieuw land te lopen zonder dat je weet waar je naar toe gaat. Dus ik zorg altijd voor een bedje op nacht 1, daarna zien we wel weer verder. Ik ben dan in ieder geval ontkreukt en bijgeslapen.

overnachting

#6 Regel vervoer

Net zoals een nacht accomodatie boeken is het ook zeer handig om alvast vervoer te regelen bij aankomst. Dat kan het boeken van de autohuur al zijn, of het van te voren uitzoeken hoe het openbare vervoer te werk gaat in het land van aankomst. Die jetlag ( vooral op lange vluchten) wil wel is een spelbreker zijn in het rustig blijven wanneer je op een uitermate verlate airport staat in the middle of nowhere met geen auto / taxi / bus in sight.

vervoer

#7 Maak je mobiel reis-klaar

Bij reizen hoor je compleet afsluiten van de buitenwereld. Soms is dat wat letterlijker dan anders. Voordat je vertrekt zorg dan dat je APPs up to date zijn en zet vooral je updates op alleen WIFI connectie. Die roaming rekeningen zijn echt niet grappig! Er zijn een paar apps die ontzettend handig zijn als je reist zoals:  Maps.me – ( werkt op GPS dus geen hogere rekeningen, zorg wel dat je van te voren even de juisten kaarten download), XE.com – is heel goed voor al die moeilijke valuta omrekeningen, Landen APP-  elk land heeft bijna wel zijn eigen tourisme app (altijd handig voor de tips) en zorg voor een goeie camera app zoals VSCO ( Hier voor Iphone en Hier voor android) en natuurlijk een lege foto gallerij zodat je veel foto’s op je telefoon kan zetten.

 #8 Check-in online

Het komt steeds dichterbij! Bijna bij elke airline kan je online in checken (24 uur van te voren). Zorg dat je het op tijd doet dit scheelt weer die extra lange tijd op de airport plus je kan even kijken of je tevreden bent met je stoel. Houdt er rekening mee dat bij kleinere airlines dit niet kan.

#9 Reis verzekering 

Zeer belangrijk is een reisverzekering, deze verzekerd je voor materiële schade en letselschade die je tijdens je reis kunt oplopen. Een reisverzekering verzekerd bagagedekking, medische kosten, Hilpverlening alarmcentrale en SOS kosten en repatriëring (terugkeer naar thuisland). Reis je vaak? Kijk dan even naar een doorlopende reisverzekering ( hier heb je vaak wel een doktersverklaring voor nodig) . Handige van een reisverzekring per reis is dat deze heel kort van tevoren nog afgesloten kunnen worden. Ideaal dus voor als je het last minute toch nog moet doen.

reisverzekering

#10 GENIETEN

Iets wat mensen soms nog wel is vergeten wanneer de reis begint is GENIETEN. Laat vooral de druk, stress en vermoeidheid thuis en geniet wat het onbekende van de reis je gaat brengen. Kort, lang, actief of relaxen – het maakt niet uit – vergeet vooral niet te GENIETEN.

geniet

xoxo maho enroute

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *